studentVanaf je achttiende jaar moet je een zelfstandige zorgverzekering hebben. Bij veel zorgverzekeraars kun je een zorgverzekering afsluiten speciaal voor studenten. Ben je student dan kun je bij veel instanties een collectieve zorgverzekering afsluiten, je hebt hierbij het grote voordeel dat je korting krijgt op de premie van de basisverzekering, maar het kan ook op de aanvullende verzekering.

Als je student bent dan zou je bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering af kunnen sluiten bij een hoge school of universiteit, maar het zou ook goed kunnen bij de landelijke studenten vakbond. Er zijn ook studenten die een zorgverzekering collectief afsluiten bij het Interstedelijke studenten overleg. In Nederland heb je de mogelijkheid om een financiƫle compensatie en subsidie te krijgen wanneer je als student een handicap hebt maar toch graag wil studeren.

AWBZ

In Nederland heb je de AWBZ die er voor zorgt dat studenten die langdurige zorg nodig hebben ook worden geholpen. Heb je als student de AWBZ nodig dan moet je er wel rekening mee houden dat er een eigen bijdrage voor nodig is. Maak je gebruik van de AWBZ als student dan kan deze zorgen voor persoonlijke begeleiding, persoonlijke behandeling, persoonlijke verpleging, maar ook voor een kort verblijf in een instelling of een permanent verblijf in een instelling.

De verzekeraars zijn het nog niet helemaal eens over een aanvullende zorgverzekering voor studenten. Heb je een basis pakket voor een student als zorgverzekering dan dekt deze een groot aantal zaken, maar lang niet alle zorg valt onder de dekking van het basispakket. Heb je als student een zorgverzekering en je hebt alleen een basispakket, dan kun je er voor kiezen om voor bepaalde zaken een aanvullende verzekering af te sluiten.

Studenten zorgverzekering en aanvullende verzekering

Heb je een zorgverzekering voor studenten samen met een aanvullende verzekering? Dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent. Met je aanvullende verzekering ben je als student extra verzekerd voor tandheelkundige zorg en fysiotherapie. Je bent uitgebreid verzekerd voor medicijnen, voor alternatieve geneeswijzen, je bent verzekerd voor een uitgebreide vergoeding voor kraamzorg en voor onvoorziene kosten in het buitenland. De verzekeraars bieden dit soort zorg vaak aan studenten aan in pakketten, je kunt dan kiezen uit bijvoorbeeld een beperkte aanvullende verzekering, of een uitgebreide aanvullende verzekering pluspakketten en top pakketten.

SOA test, anticonceptie en inentingen

Je hebt ook een zorgverzekering voor studenten met een aanvullende verzekering waarin zaken opgenomen kunnen zijn zoals een soa-test, of brillen en lenzen, anticonceptie en inentingen voor reizen naar het buitenland. Ook voor studenten met een zorgverzekering heeft een verzekeraar geen acceptatieplicht, het is dus zo dat een verzekeraar je kan weigeren een aanvullende verzekering bij hen af te sluiten. Wil je als student een zorgverzekering afsluiten dan is het in de meeste gevallen wel zo dat je als student minder premie hoeft te betalen dan ouderen. De premie loopt wel op naarmate je ouder wordt.