samenJe ziet de zorgverzekeringen steeds maar duurder worden en dat er steeds meer mensen daarom een zorgverzekering collectief af gaan sluiten. Wanneer je een zorgverzekering collectief af gaat sluiten dan wil dat zeggen dat je met meerdere mensen dezelfde verzekering af gaat sluiten, maar dan wel bij dezelfde verzekeraar. Als je een collectieve zorgverzekering af gaat sluiten bieden de meeste verzekeraars een flinke premie korting aan. Je kunt dit type verzekering op verschillende manieren afsluiten.

 

Je kun deze verzekering afsluiten bij:

  • je werkgever
  • gemeente (voor lage inkomens)
  • patiëntenvereniging
  • een (sport)vereniging
  • een vakbond
  • open collectief

Korting bij collectieve zorgverzekering

De reden dat je een flinke korting krijgt bij een collectieve zorgverzekering is dat de verzekeraar meer verzekeringen kan afsluiten. Wanneer je een collectieve zorgverzekering af wil sluiten is dit niet mogelijk als je dit alleen wil doen. Het is wel mogelijk om dit te doen via verschillende organisaties. Je kunt een collectieve zorgverzekering afsluiten bijvoorbeeld bij verschillende bedrijven, maar ook bij belangenorganisaties, patiëntenverenigingen en (sport)verenigingen. Als je contact opneemt met een van deze organisaties dan kun je vragen of het mogelijk is om eventueel een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Heb je een collectieve zorgverzekering afgesloten? Dan heb je verschillende voordelen, je hebt als eerste het voordeel dat je een hoge korting krijgt op je maandelijkse premie van de basisverzekering.

Korting aanvullende verzekering

Bij het afsluiten van een collectieve zorgverzekering heb je als tweede voordeel dat je ook een korting van de premie krijgt op de eventueel af te sluiten aanvullende verzekering. Je sluit in de meeste gevallen een collectieve zorgverzekering af met mensen die in dezelfde doelgroep zitten als jezelf, zodat de dekking vaak aansluit met je eigen persoonlijke wensen.

Meeverzekeren gezin

Het derde voordeel dat je hebt wanneer je een collectieve zorgverzekering hebt afgesloten is dat je het hele gezin mee kunt verzekeren. Als je een collectieve zorgverzekering af wil sluiten dan kan dit alleen maar aan het einde van het jaar. Wanneer je wil overstappen naar een andere collectieve verzekeraar, dan kun je dit alleen maar als je bijvoorbeeld bij een andere organisatie gaat werken, de kans is groot dat de nieuwe organisatie de collectieve zorgverzekering gewoon overneemt.

Nadelen collectie zorgverzekering

Een nadeel van een collectieve zorgverzekering is de lage prijs verwachting. Je denkt de goedkoopste verzekering te hebben, omdat je extra korting ontvangt. Toch blijkt vaak in de praktijk dat andere verzekeraars (zonder extra korting), vaak nog goedkoper te zijn. Je doet er dus goed aan om de premies goed met elkaar te vergelijken.