Wanneer je een basisverzekering hebt afgesloten is het natuurlijk niet zo dat je dan alles wat zorg betreft hebt verzekerd. Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben daarom naast een basis verzekering een aanvullende verzekering die je af kunt sluiten. Je bent niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bovendien heeft een verzekeraar heeft geen acceptatieplicht voor een aanvullende verzekering. Wanneer je een aanvullende verzekering af wil sluiten dan kan een verzekeraar je vragen stellen over je gezondheid. Op grond van de antwoorden kan een verzekeraar je weigeren een aanvullende verzekering te verlenen.

Aanvullende verzekering tegen onverwachte kosten

Een aanvullende verzekering sluit je in de meeste gevallen af omdat je dan bent verzekerd tegen onverwachte kosten. Als onverwachte kosten kun je bijvoorbeeld denken aan fysiotherapie en de tandarts. Je kunt je ook extra verzekeren voor brillen of lenzen, alternatieve geneeswijzen, maar ook voor verloskundige zorg. De meeste zorgverzekeraars hebben verschillende soorten pakketten waar je uit kunt kiezen. Kies daarom zorgvuldig het pakket wat het best bij persoonlijk past.

In het basispakket ben je verzekerd voor de tandarts, maar dit geldt maar tot de leeftijd van 18 jaar. Ben je boven de 18 jaar dan moet je voor de tandarts een aanvullende verzekering afsluiten, deze verzekering kun je zo duur maken als je zelf wilt. Ga je enkel naar de tandarts voor de controle en heb je vaak geen extra kosten (bijvoorbeeld tandsteen verwijderen, gaatjes, foto’s), dan ben je vaak beter af zonder een aanvullende tandarts verzekering. Ook als je een gebitsprothese hebt is het natuurlijk onnodig om je hiervoor extra te verzekeren (voor een gedeelte is je gebit in de basisverzekering meeverzekerd). Wanneer je ouder bent dan 18 jaar en je hebt regelmatig gebruik maak van fysiotherapie, dan is het natuurlijk verstandig om hier een aanvullende verzekering af te sluiten.

Gehoorapparaat, brillen en ooglidcorrectie’s

Wanneer je een chronische aandoening hebt dan valt deze bij de meeste verzekeringen altijd onder de aanvullende verzekering. Als je een gehoorapparaat moet gebruiken dan krijg je bij de meeste verzekeringen maar 75% vergoed van de kosten. Voor de kosten van een gehoorapparaat betaal je dus altijd 25% zelf, voor deze 25% kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Ook bij brillen en contactlenzen krijg je tot een bepaald bedrag vergoed via een aanvullende verzekering. In de basisverzekering worden brillen en contactlenzen helemaal niet vergoed.

Als één van de meest besproken vergoedingen wordt toch wel een ooglidcorrectie genoemd, iedereen hoor je hier over praten. Heb je het over een bovenooglidcorrectie dan wordt dit niet vergoed vanuit het basispakket. Als je goed op het internet gaat zoeken welke zorgverzekeraar dit wel vergoed bijvoorbeeld in een aanvullende verzekering dan kun je er misschien wel een vinden. Bij een bovenooglidcorrectie blijf het wel altijd zo, ondanks dat je een aanvullende verzekering hebt, dat een medische indicatie noodzakelijk blijft. Als je denkt dat een bovenooglidcorrectie nodig is en je bent aanvullend verzekerd, dan is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te kijken of je in aanmerking komt.

De pakketten voor een aanvullende verzekering zijn bij iedere verzekeraar verschillend en ook de premies lopen behoorlijk uiteen. Breng dus goed in kaart welke kosten je verwacht te maken en kies vervolgens een pakket dat daar het beste op aan sluit.

vergelijk-zorg