Het eigen risico in de zorgverzekering is de laatste jaren alleen maar hoger geworden. Vroeger kon je gebruik maken van een zorgverzekering zonder eigen risico. Tegenwoordig (2017) hebben we een verplicht eigen risico bij elke zorgverzekering van 385 euro (net als in 2016). Dit bedrag kun je zelf ophogen tot een bedrag van maximaal 885 euro. Wanneer je een hoog eigen risico hebt bij de zorgverzekering die je hebt afgesloten, dan zal de verzekering beduidend goedkoper zijn, maar zodra je iets gaat krijgen wat betreft je gezondheid dan ben je wel meteen 885 euro lichter. Je kunt onder eigen risico verstaan dat je als Nederlander het eerste bedrag bij een zorgverzekering zelf moet betalen.

Waarom een eigen risico voor zorgverzekeringen?

De overheid heeft verschillende redenen waarom we met zijn allen een eigen risico moeten betalen. Het eigen risico dat door de overheid is vastgesteld hebben ze gedaan omdat deze wil voorkomen dat je voor ieder probleempje naar een dokter of specialist gaat. Wanneer je het eerste deel uit eigen zak moet betalen, dan denk je beter na over de zorg die je nodig hebt en vraag je je eerder af of het wel nodig is om naar een specialist te gaan. Het eigen risico dat je hebt bij een zorgverzekering is ook in het leven geroepen door de regering omdat dit natuurlijk een grote som geld scheelt voor de verzekeringen. Overigens valt de huisarts wel onder de basisverzekering.

Bezuinigingen en zorgverzekeringen

Als je in een tijd leeft waarin bezuinigd moet worden, is het invoeren van een eigen risico natuurlijk een belangrijk argument.  Wanneer je als patiënt er rekening mee houdt dat je een eigen risico hebt, dus je gaat niet onnodig naar een dokter of specialist scheelt dat de verzekering natuurlijk ook in administratieve kosten, dit omdat er minder declaraties worden ingediend. Wanneer je een basisverzekering hebt in 2017 dan heb je in Nederland een verplicht eigen risico variërend tussen de 385 euro en 885 euro.

Het kan zomaar zijn dat het (verplichte) eigen risico in de komende jaren nog verder verhoogd wordt. Ook is het mogelijk dat in de toekomst een inkomensafhankelijk eigen risico wordt ingevoerd.  Als het zo is dat je een inkomensafhankelijk eigen risico gaat krijgen dan zal het zo komen dat mensen met een hoog inkomen meer gaan betalen dan mensen met een laag inkomen. Je leest dat er een discussie op gang is gezet over een eigen risico wat inkomensafhankelijk is, dit is er omdat je wel begrijpt dat de zorgvraag van mensen met een laag inkomen veel hoger is.

Heb je een laag inkomen dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid die je maandelijks ontvangt waarmee je dan een gedeelte van je zorgverzekering kunt betalen. Hoe het eigen risico er voor je uit moet zien kun je alleen zelf bepalen. Het ligt eraan of je veel gebruik maakt van de zorg of niet.