Bij een zorgverzekering kun je kiezen uit verschillende varianten: de naturapolis, combinatiepolis en de variant die we hier behandelen: de restitutiepolis.

Bij een restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Deze keuzevrijheid is voor veel mensen een reden om te kiezen voor deze polisvorm. Een nadeel is dat je de rekening (meestal) eerst zelf moet voldoen en vervolgens kunt indienen bij de zorgverzekeraar. Aan de andere kant geeft dit voor veel mensen juist het gevoel van controle over de kosten, omdat je alle daadwerkelijke kosten ook ziet. Bij een naturapolis krijg je over het algemeen weinig inzicht hierin. Het is wel belangrijk dat je informeert naar de kosten van een zorgverlener. Het kan namelijk zijn dat je verzekeraar het marktconforme tarief vergoed, mocht een verlener daar ver boven zitten dan kan het zijn dat het het verschil alsnog zelf moet bijleggen.

De premie voor een restitutiepolis zijn over het algemeen wat hoger dan een ander variant. Dit komt mede door het feit dat het de verzekeraar minder invloed heeft op de gedeclareerde kosten, omdat je ook naar een zorgaanbieder toe kan gaan waarmee ze geen prijsafspraken hebben gemaakt. Wanneer je prijzen gaat vergelijken is het dus ook belangrijk dat je kijkt naar het type polis.