Wanneer je hebt besloten om je zorgverzekering op te zeggen of om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar moet je met name rekening houden met de datum waarop je dit doet. Het opzeggen van een verzekering kun je doen door de huidige verzekering op te zeggen. Dit kun je zelf doen door contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Het is erg belangrijk om te onthouden dat dit alleen kan voor 1 januari. Wanneer je de zorgverzekering na 1 januari op wilt zeggen kan dit niet meer en zal je dus nog een jaar de verzekering moeten houden alvorens je de verzekering weer op kunt zeggen. Zodra je de zorgverzekering hebt opgezegd is het belangrijk om snel een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken. Dit moet je namelijk gedaan hebben voor 31 januari. Het opzeggen van een zorgverzekering kan schriftelijk maar soms ook online via internet.

Overstappen

In plaats van het handmatig opzeggen van een zorgverzekering en het daarna afsluiten van een nieuwe zorgverzekering kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een overstapservice. In dat geval sluit je simpelweg een zorgverzekering af bij een andere zorgverzekeraar die vervolgens de overstap voor je regelt. Het is vaak gemakkelijker en sneller om gebruik te maken van een overstapservice, omdat het je veel tijd bespaard en omdat je zo zeker weet dat de overstap goed geregeld wordt. Het is vaak niet mogelijk om op een later moment dan 31 januari over te stappen. Dit is in sommige uitzonderlijke gevallen wel mogelijk, bijvoorbeeld als je 18 jaar bent geworden, je zorgverzekeraar tussentijds de polisvoorwaarden heeft aangepast, je collectieve zorgverzekering wordt beëindigd, je gaat scheiden of als je uit het buitenland komt en je verplicht een basisverzekering af moet sluiten. Het is altijd mogelijk om over te stappen naar een collectieve zorgverzekering die wordt aangeboden door een werkgever, ook wanneer dit bijvoorbeeld midden in het jaar gebeurd.

Datum

Een zorgverzekering wordt voor de periode van één jaar afgesloten. Het is dus niet mogelijk om de verzekering binnen dit jaar stop te zetten of om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Je kunt alleen op 1 januari overstappen op een zorgverzekering van een andere zorgverzekeraar. Wanneer je je oude zorgverzekering op tijd hebt opgezegd, dus voor 1 januari, dan heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Voor het opzeggen van een aanvullende verzekering houden sommige zorgverzekeraars 1 januari aan als datum waarvoor de verzekering opgezegd moet zijn. Andere zorgverzekeraars bieden echter aanvullende verzekeringen aan die maandelijks opzegbaar zijn. Voor aanvullende zorgverzekeringen gelden dus vaak andere regels die worden bepaald door de zorgverzekeraar zelf. Wanneer de overheid een wijziging doorvoert, zoals het verhogen van het verplichte eigen risico of een wijziging in de zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dan geldt dit nooit als een geldige reden om een verzekering op te zeggen of om over te stappen.