Wanneer je plannen hebt om over te stappen naar een andere zorgverzekering, dan moet je hier eerst wel goed over nadenken. De eerste stap die je moet maken bij het overstappen van een zorgverzekering is vast stellen wat je belangrijk vindt dat een zorgverzekering dekt. Iedere Nederlander is sowieso verplicht om een basisverzekering te hebben. Daarnaast kun je je eventueel nog aanvullend verzekeren. Je kunt je afvragen waarom je wil overstappen of je het belangrijk vindt om een vrije keuze te hebben als je een zorgverlener nodig mocht hebben. Als je wil overstappen naar een andere zorgverzekering is het ook belangrijk om in te gaan schatten of je het komend jaar veel zorg nodig hebt of verwacht veel ziektekosten te gaan maken.

Wanneer je verwacht dat je bijna geen zorg nodig hebt, dan zou je eventueel kunnen kiezen voor een hoog vrijwillig eigen risico. Als je kiest met overstappen voor een hoog eigen risico, dan zal de maandelijkse premie een stuk lager zijn. Je hebt dan wel het nadeel dat je een hoger bedrag aan zorgkosten zelf moet betalen. Wanneer je zover bent dat je de zorgbehoefte hebt vastgesteld, dan kun je naar een andere zorgverzekeraar gaan om eventueel over te stappen.

Overstappen doen of niet?

Het overstappen naar een andere zorgverzekeraar lijkt op het eerste oog erg lastig. Je vindt in Nederland zoveel verschillende zorgverzekeraars dat je hier maar eens goed voor moet gaan zitten. Om het je wat gemakkelijker te maken hebben we een zorgvergelijker opgesteld, waarmee je gemakkelijk de tarieven kunt vergelijken. Als je van plan bent om je zorgverzekering op te zeggen, omdat je wil overstappen dan moet je er wel rekening mee houden dat je dat maar één keer per jaar kunt doen. Het is in de meeste gevallen zo dat je huidige zorgverzekeraar je aan het einde van het jaar, meestal is dit in november de nieuwe zorgpremie en de nieuwe polisvoorwaarde opstuurt voor het volgende jaar.

Als je van plan bent om over te stappen van zorgverzekeraar dan moet je dat wel doen voor 1 januari, voor deze datum moet je dan je huidige verzekering hebben opgezegd. Als je de plannen hebt om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en je bent te laat met opzeggen, dan zit je weer voor een jaar vast aan je huidige verzekering. Ben je van plan om over te stappen naar een andere zorgverzekering en je hebt een achterstand opgelopen met de maandelijkse premie te betalen, dan is het niet mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen.

Opzeggen en overstappen

Heb je de zorgverzekering opgezegd om over te stappen dan krijg je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Ben je overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, dan is het wel zo dat je nieuwe verzekering wel op 1 januari (met terug werkende kracht) ingaat bij de nieuwe verzekeraar. Als je wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar en je bent te laat met het afsluiten van een verzekering bij een nieuwe verzekeraar, dan kun je een boete krijgen. Als je wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar dan hebben die in de meeste gevallen afspraken gemaakt zodat het mogelijk is dat je nieuwe verzekeraar de oude verzekering opgezegd. Zorg ervoor dat je vergelijkt. Je kunt hiervoor onze zorgvergelijker gebruiken.