Een zorgverzekering in Nederland is verplicht. Je komt er dus niet onderuit om sowieso een basisverzekering af te sluiten. Dit geldt voor iedereen die in Nederland woont óf werkt, dus zorg ervoor dat je dus een ziektekostenverzekering afsluit. Wanneer je in Nederland komt wonen en je hebt een verzekering in het buitenland, dan is dit niet voldoende. Je dient alsnog een verzekering in Nederland af te sluiten. Toch zijn er nog wel enkele uitzonderingen op deze zorgverzekeringsplicht:

  • Gedetineerden (de staat zorgt hiervoor)
  • Militairen (alleen in actieve dienst)
  • Vanwege principiële bezwaren (wel melden bij Sociale Verzekeringsbank)
  • Werkenden in het buitenland

Ondanks de verplichting voor de basiszorg heb je gelukkig wel de vrije keus om zelf een aanbieder te kiezen waar je de verzekering afsluit. Kijk hierbij vooral naar de premie, aangezien de inhoud voor alle aanbieders gelijk is. Wil je nog meer kosten besparen? Kies dan voor een hoger eigen risico. De verzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht en zullen u dus nooit weigeren.

Aanvullend verzekeren?

Naast de basisverzekering kun je ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld speciaal voor de tandarts of fysiotherapie. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht. Ook kan het zo zijn dat een verzekeraar je niet wil verzekeren voor deze aanvullende verzekering (bijvoorbeeld vanwege je medisch verleden). Laat je dit er niet van weerhouden om de aanvullende verzekering niet af te sluiten, maar probeer het gewoon bij een andere zorgverzekeraar.