Als student is het natuurlijk belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten die niet te veel kost. Omdat je als student jong bent en mede daardoor ook weinig zorg nodig hebt is een basisverzekering vaak al genoeg. Een basisverzekering de kosten voor veelgebruikte zorg zoals geneesmiddelen en medicijnen, hulpmiddelen, verblijf in een ziekenhuis of zorg door de huisarts. Het kan zijn dat je extra zorg nodig hebt, bijvoorbeeld fysiotherapie of tandzorg. In dat geval is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Sommige zorgverzekeraars bieden zelf een speciale zorgverzekering aan voor studenten, de studentenzorgverzekering. Dit is een speciale zorgverzekering met dekkingen waar veel studenten gebruik van maken. Het komt echter ook voor dat een zorgverzekeraar korting biedt aan studenten die een zorgverzekering af willen sluiten. Sommige studentenzorgverzekeringen zijn alleen bedoeld voor studenten op het HBO of het WO. Andere studentenzorgverzekeringen bieden ook zorgverzekeringen aan voor studenten op het MBO.

Aanvullende verzekering

Het is belangrijk om na te gaan of je vaak zorg nodig hebt die niet wordt vergoed door de basisverzekering. Wanneer dit het geval is of wanneer je denkt dat dit in de toekomst nodig zou kunnen zijn is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Doe dit dus alleen als je ook echt denkt deze aanvullende verzekering nodig te hebben. Veel mensen zijn namelijk oververzekerd en hebben dus een aanvullende verzekering waar ze nooit gebruik van maken. Door van te voren goed te bedenken of je wel een aanvullende verzekering nodig hebt kun je erg veel kosten besparen op de premie van je zorgverzekering. Als je besluit om wel een aanvullende verzekering af te sluiten kies dan niet voor de meest uitgebreide aanvullende verzekering, tenzij je het vermoeden hebt deze ook echt nodig te hebben. Een aanvullende verzekering kan namelijk al snel erg veel gaan kosten, wat erg zonde is als je de aanvullende verzekering niet nodig blijkt te hebben.

Eigen risico

Er geldt voor elke verzekering een verlicht eigen risico van 385 euro. Naast het verplichte eigen risico is het ook mogelijk om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico, waarmee je het eigen risico kunt verhogen. Door het totale eigen risico, het verplichte eigen risico en het vrijwillige eigen risico, te verhogen wordt je premie lager. Hierdoor betaal je per maand veel minder geldt dan wanneer je geen vrijwillig eigen risico hebt. Het vrijwillig eigen risico is al mogelijk vanaf 100 euro en loopt op tot 500 euro. Wanneer je kiest voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro zal je per maand veel minder premie betalen dan wanneer je niet kiest voor het vrijwillig eigen risico. Je totale eigen risico zal in dit geval wel uitkomen op 885 euro. Kies hier dus alleen voor als je weet dat je nauwelijks zorg nodig hebt en als je weet dat je in staat bent om dit bedrag ook daadwerkelijk te betalen.