Voor gezinnen bestaan er ontzettend veel zorgverzekeringen. Het is erg handig om te weten dat kinderen tot 18 jaar altijd zijn meeverzekerd met de ouders. Ook een eventuele aanvullende verzekering zal vaak gelden voor de meeverzekerde kinderen. Hierdoor is het mogelijk om de kosten voor de zorgverzekering laag te houden. De kosten van de zorgverzekering hangen daarnaast af van de hoogte van het vrijwillig eigen risico, de vrije zorgkeuze of de aanvullende verzekeringen. Met een basisverzekering ben niet altijd verzekerd voor alle medische zorg. Medische hulp door een huisarts of medische specialist en medicijnen worden bijvoorbeeld wel altijd vergoed. Het kan echter zijn dat je een vergoeding wilt voor tandartskosten of voor de kosten van fysiotherapie. In dat geval kan een aanvullende verzekering erg handig zijn.

 

Aanvullende verzekeringen

Of je besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten hangt af van meerdere zaken. Het kan handig zijn om te kijken naar de leeftijd van het kind of de kinderen. Wanneer je zeker weet dat je kind of kinderen orthodontie nodig zullen hebben is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten, zoals een tandartsverzekering. Sluit echter nooit een aanvullende verzekering af als je denkt de aanvullende zorg niet nodig te zullen hebben. Veel mensen zijn namelijk oververzekerd, wat er zonde is van het geld. Vergelijk altijd de verschillende aanvullende verzekeringen, omdat sommige verzekeringen vele extra’s bieden.

Vrije zorgkeuze

Je kunt voor een basisverzekering kiezen die een vrije zorgkeuze biedt. Dit houdt in dat je zelf kan kiezen naar welke arts je gaat of naar welk ziekenhuis, maar ook welk merk medicijnen je krijgt. Een basisverzekering met een beperkte vrije keuze is vele malen goedkoper dan een basisverzekering met een volledige vrije keuze. Wanneer je met je kind of kinderen alleen naar een bepaald ziekenhuis wilt dan is het verstandig om te kiezen voor een basisverzekering met een ruime vrije keuze of een volledige vrije keuze. Wanneer je geen voorkeur hebt voor een arts of een ziekenhuis dan kan je veel kosten besparen door te kiezen voor een basisverzekering met een beperkte vrije keuze.

Eigen risico

In Nederland geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Omdat kinderen onder de 18 jaar geen premie betalen geldt er voor hun ook geen eigen risico. Je kunt ervoor kiezen om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Ook het vrijwillig eigen risico zal niet gelden voor kinderen onder de 18 jaar. Door te kiezen voor een eigen risico wordt het erg makkelijk om te besparen op de kosten van de maandelijkse premie. Een hoog vrijwillig eigen risico van bijvoorbeeld 500 euro kan er voor zorgen dat je per maand veel minder premie hoeft te betalen. Je eigen risico zal in dat geval wel uitkomen op 885 euro. Het is dus alleen verstandig om te kiezen voor een hoog vrijwillig eigen risico wanneer je weet dat je dit bedrag ook echt kan betalen. Wanneer je vrijwel geen zorg gebruikt kan het dus erg handig zijn om te kiezen voor een hoog vrijwillig eigen risico.