Voor het afsluiten van een zorgverzekering moet je vaak met ontzettend veel dingen rekening houden. Ben je bijvoorbeeld van plan om alleen een basisverzekering af te sluiten of ook een aanvullende verzekering? In het laatste geval kan het handig zijn om een pakket af te sluiten, waarbij je korting ontvangt wanneer je zowel een basisverzekering als een aanvullende verzekering afsluit. Wil je graag een vrije zorgkeus hebben waarbij je zelf kan kiezen naar welke art je gaat of naar welk ziekenhuis of heb je hier geen behoefte aan? Wanneer je dit niets uit maakt zal een basisverzekering vaak goedkoper zijn dan wanneer je bijvoorbeeld volledige keuzevrijheid wilt hebben. Ten slotte is het belangrijk om te besluiten of je een vrijwillig eigen risico wilt afsluiten. Een hoog vrijwillig eigen risico zorgt er namelijk voor dat je premie verlaagd wordt en je dus minder premie betaalt per maand.

 

Aanvullende verzekering

Een basisverzekering kost bij de meeste zorgverzekeraars ongeveer even veel. Hoe goedkoop je zorgverzekering uiteindelijk zal zijn is met name afhankelijk van de eventuele aanvullende verzekering die je samen met de basisverzekering afsluit. Veel mensen blijken echter oververzekerd te zijn en zijn verzekerd voor zorg waar je nooit gebruik van maken en ook niet van plan zijn om te gaan gebruiken, zoals een vergoeding voor orthodontie of alternatieve geneeswijzen. Het is dus verstandig om alleen een aanvullende verzekering af te sluiten wanneer je ook echter verwacht deze extra zorg nodig te zullen hebben.

 

Vrije zorgkeuze

De meeste zorgverzekeraars bieden een basisverzekering aan zonder vrije zorgkeuze en een basisverzekering met een vrije zorgkeuze. Een vrije zorgkeuze houdt in dat je zelf kunt bepalen naar welke arts je gaat, naar welk ziekenhuis je gaat of welk merk medicijnen je krijgt. Vaak bieden zorgverzekeraars drie opties aan, een beperkte keuze, een ruime keuze of een volledig vrije keuze. Wanneer het je niet uitmaakt naar welke arts je gaat of naar welk ziekenhuis dan is het dus niet nodig om te kiezen voor een basisverzekering die een ruimte of volledige vrije zorgkeuze aanbieden. Het is vaak vele malen goedkoper om te kiezen voor een beperkte vrije keuze in plaats van een volledig vrije keuze.

 

Eigen risico

Het verplichte eigen risico bedraagt 385 euro. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico, waarmee je het totale eigen risico kunt verhogen. Een hoog vrijwillig eigen risico zal er voor zorgen dat je veel minder premie per maand hoeft te betalen. Wanneer je dus verwacht geen of weinig zorg nodig te zullen hebben kan het een optie zijn om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico begint bij 100 euro en loopt op tot 500 euro. Het vrijwillig eigen risico wordt opgeteld bij het verplichte eigen risico. Wanneer je dus kiest voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro zal je eigen risico dus uitkomen op 885 euro. Je premie zal in dat geval vele malen lager zijn dan wanneer je ervoor kiest om geen vrijwillig eigen risico af te sluiten.